Editura Cartea Copiilor - BLOG: Educarea bunului gust e esențială

În această perioadă cartea cadou este Citește-i iepurașului tău. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
• Poșta Română: 14 lei, livrare în 8-15 zile lucrătoare


Educarea bunului gust e esențială

interviu cu Ciprian Isac și Carla Duschka (Atelierul de grafică)

Graphicfront Graphic front – grafică fără computer este un proiect inițiat în 2009 de Ciprian Isac și Carla Duschka de la Atelierul de grafică, care și-a propus să investigheze o perioadă aproape uitată din evoluția graficii contemporane: cea dinainte de existența computerului.

 

Împreună cu o echipă de colaboratori pasionați, cei doi au reușit să adune o cantitate impresionantă de documente din care s-au născut până acum trei cărți: Grafică fără computer I. 40 de ani de mărunte împliniri, Grafică fără computer II. Litere, desen, relief, volum și Iron Curtain Graphics. Eastern European Design Created without Computers (publicată la editura Gestalten, Berlin).

 

O parte din materialele incluse în aceste trei cărți este disponibilă și online pe www.graphicfront.ro, un site care nu este numai o bogată arhivă de imagini, ci și un portal de articole pe teme culturale (cărți, expoziții, evenimente, filme etc.) pe care vă recomandăm din toată inima să-l urmăriți pentru că veți găsi mereu ceva interesant și bine scris de citit.

 

Ciprian Isac și Carla Duschka sunt și unii dintre cei mai vechi prieteni ai editurii Cartea Copiilor. Ne sunt mereu alături cu idei, sugestii sau critici (mai ales acestea foarte utile). Ei sunt și autorii logoului nostru, cu cei doi copii adăpostiți sub o carte. Într-una dintre aceste zile de început de vară ne-am bucurat să ne întâlnim și altfel decât prin internet și să discutăm despre o pasiune comună: ilustrația de carte.

 

 

Cartea Copiilor: Dragă Atelierule, avem o avalanșă de întrebări. Cum se făcea grafică pentru cărțile ilustrate, în România, înainte de computer? La ce nivel ne situam? Exista un specific? Care sunt marile realizări ale ilustrației de carte pentru copii de la noi?

 

Atelierul de grafică: Dacă ar fi să folosim doar un cuvânt, putem spune clar că se lucra profesionist. E important să precizăm mai exact perioada. Înainte de computer poate suna prea general. Din câte cunoaștem noi, anii 60–70 au fost cei mai importanți. Nivelul la noi era unul foarte bun, comparabil sau chiar egal cu marile școli din Europa Centrală și de Vest (Cehia, Germania, Polonia etc).

 

Editurile de la noi se pregăteau pentru marile târguri de carte și trimiteau lucrări care luau premii. Val Munteanu și Mircia Dumitrescu (care ne-a fost profesor) sunt doar două nume dintre marii noștri graficieni și ilustratori premiați la Leipzig. Și nu ne referim doar la ilustrația pentru copii, ci la cartea ilustrată în general. Sunt multe cărți, e greu de enumerat, dar în arhiva noastră, pe Graphicfront, am început să ordonăm lucrurile. Am studiat și studiem în continuare această perioadă tocmai pentru că e prea puțin cunoscută și trebuie scoasă la lumină.

 

Am avut ocazia să stăm de vorbă cu ceva timp în urmă cu dl. Walter Weidle, care a lucrat mult timp la editura Kriterion, în special pe partea de producție, și ne-a povestit cum, dincolo de tot ce a însemnat cenzura, graficienii erau selectați cu atenție și se lucra serios. Iar pentru edituri era importantă participarea la târguri, investirea în lucrări de mare calitate, cu alte cuvinte. Asta până spre anii 80, când s-a stricat treaba în majoritatea domeniilor, cum știm…

 

Eugen Taru

 

Care e, în câteva cuvinte, situația de azi? În ce direcție mergem?

 

Ca să continuăm ideea de mai sus, astăzi interesul editurilor pentru astfel de competiții e nul. Acum, că au reapărut competițiile naționale, poate se va mai schimba câte ceva. Lucrurile au început să se miște mai degrabă în cazul micilor edituri sau al publicațiilor alternative. Astăzi, situația e destul de haotică, dar ea prinde formă cumva din mers. Dacă ne referim strict la ilustrație, senzația noastră e că lucrurile au început să se miște cu ceva ani în urmă, printr-un fel de imitație a stilurilor vehiculate în alte țări (din vest). Cu timpul, tinerii ilustratori de aici au câștigat experiență, au format chiar și o breaslă, și prezența lor devine din ce în ce mai certă. Între timp chiar s-au realizat lucrări serioase, ample — mai multe edituri lucrează cu ei, deci e spre bine. Mai rămâne de rezolvat problema tiparului și adesea a layoutului… Totuși, ilustrația de astăzi, foarte creativă, colorată, amuzantă adesea, surprinzătoare — lucru valabil nu doar în România — nu mai are forța și desenul lucrărilor din a doua parte a sec. XX. E clar că lucrurile se transformă și nu comentăm — doar observăm că rezolvările excepționale din punct de vedere al desenului și chiar al compoziției aparțin trecutului. Acum, cititorii mici și mari probabil că au alte nevoi sau chiar alt mod de a recepta.

 

Vasile Olac

 

O carte de calitate pentru copii nu poate fi ieftină. Mulți părinți spun „Nu dau atâția bani pe o carte pentru copii”. E cartea pentru copii un produs minor, marginal?

 

Nu toate lucrurile scumpe sunt bine făcute și nu toate lucrurile ieftine sunt proaste. E important să știm să selectăm, asta ar trebui mai degrabă să învețe părinții… Acest lucru ține de educație, care, din păcate, e foarte neglijată la noi. Dar da, în general lucrul la o carte ilustrată înseamnă multă muncă și deci costuri mari. E important ca rezultatul să fie unul bun și consistent. Cartea pentru copii nu e deloc un produs minor. Credem că e ceva esențial pentru dezvoltarea lor. Din păcate, la noi circulă o grămadă de produse pentru copii, nu numai cărți, care sunt și foarte scumpe, dar și extrem de urâte!

Done Stan

 

 

Done Stan

 

 

Jules Perahim

 

Voi, ca graficieni, ce le spuneți părinților? Cât de importantă e educația vizuală?

 

Foarte importantă! Educația bunului gust e esențială. Bine, slavă Domnului că nu moare nimeni din cauza unor cărți prost făcute sau a unor case urât construite. Dar pentru o țară civilizată cum vrem să fim, felul cum arată lucrurile cu care ne înconjurăm este foarte important. Pentru că ne influențează. Fără să ne dăm seama. Este esențial să avem modele de calitate, să creștem și să ne obișnuim cu lucruri bune, frumoase, consistente. Din păcate, sunt atât de multe lucruri urâte în jurul nostru, în școlile noastre… Aici ar fi foarte mult de lucru, iar mass-media ar trebui reformată și zguduită din temelii.

 

Val Munteanu

 

 

Cărți pentru copii publicate înainte de 1989

 

© Graphicfront, Atelierul de grafică pentru ilustrațiile de mai sus

 

 

Atelierul de grafică — schițe pentru logoul Cartea Copiilor

 

 

 

 

 

Comentarii: 2.

Maria9 ianuarie 2014, ora: 11:43
Buna ziua, felicitari pentru ceea ce faceti! V-as ruga sa ma ajutati cu un titlu de carte pentru copii, o carte draga mie dar de titlul careia nu-mi amintesc: o carte cu ilustratii alb negru intre genul Val Munteanu si Elena Boariu si care trata despre mare, despre pescari saraci si familiile lor. Nu mai stiu daca erau povesti, legende sau povestiri; o carte minunata pe care as recomanda- o copiilor mei.
Casandra Cristea30 octombrie 2013, ora: 11:27
Buna ziua, Felicitari pentru subiectul abordat! Mi-a facut multa placere sa revad unele coperti de carti pe care le uitasem undeva prin biblioteca pana la nasterea fiicei mele care are un an si jumatate, acum este ea cea care face selectia desenelor, as vrea sa inteleg ce ii atrage si ce nu pe copii la o carte ilustrata, de ce unele devin preferatele lor, poate carti pe care noi, adultii, nu le-am fi ales. Dar mi se si strange putin inima ravazand unele carti propuse de voi de dinainte de '89, imi amintesc si acum senzatia de respingere pe care mi-o creau... Va doresc deci sa promovati cartile pentru copii cu aceeasi creativitate ca pana acum!

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Elsa Beskow
Familia Elsei Beskow a locuit într-o veche casă de lemn, în Djursholm, în afara Stockholmului. Casa avea o grădină uriaşă, sălbatică, de unde Elsa Beskow se inspira pentru a desena imaginile minunate cu flori și plante. Natura este întotdeauna […] Mai mult…
Ziua în care s-a întors Somnul
Din lumea lui, de dincolo de Carul Mare, Somnul se va întoarce la noi! Vă spun un secret:
l-am zărit pentru o clipă. E vesel și proaspăt, cu haine noi, croite minunat de ilustratoarea Ágnes Keszeg, și abia așteaptă să vă poarte copiii din […] Mai mult…
Copyright © 2007–2018 Editura Cartea Copiilor