Editura Cartea Copiilor - BLOG: Când literatura pentru copii este luată în serios

În această perioadă cartea cadou este Citește-i iepurașului tău. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
• Poșta Română: 14 lei, livrare în 8-15 zile lucrătoare


Când literatura pentru copii este luată în serios

de Claudia Nystrand, traducătoare

Strămutată în Finlanda de aproape 10 ani, am învăţat să apreciez multe dintre trăsăturile societăţii finlandeze, de fapt ale societăţii nordice în general. Una dintre ele este modul în care copiii sunt consideraţi o entitate independentă, cu dreptul de a avea gânduri şi sentimente proprii. Lucrul acesta se reflectă și în literatura abundentă pentru copii. Unul dintre obiceiurile încetățenite aici este acela de a le citi copiilor de la vârste fragede, seara, înainte de culcare. Astfel se creează o lume aparte din care fac parte copilul, cel care citește (de cele mai multe ori unul dintre părinți) și personajele cărții. Se creează o legătură între copil și lumea cărții, între copil și limba maternă, ca să nu mai vorbim despre legătura dintre copil și părinte. Într-o lume în care totul se petrece din ce în ce mai rapid, cu părinți foarte ocupați și multe gadgeturi electronice, timpul petrecut cu copilul, citindu-i înainte de culcare, e un ritual care conferă o senzație de stabilitate și siguranță amândurora – totul datorită unor cărți.

 

Cărțile pentru copii sunt foarte căutate în Finlanda. Scrise și publicate pentru toate vârstele, în bibliotecile și librăriile de aici poți găsi o multitudine de alternative atât în finlandeză, cât și în suedeză, a doua limbă națională în Finlanda. De la cărțile ilustrate, realizate cu o minuțiozitate deosebită, atât în ceea ce privește ilustrațiile – clasice sau foarte moderne, cât și textul – scris astfel încât să fie înțeles cu ușurință de către copii, la rescrierile într-un limbaj accesibil ale unor cărți celebre, până la romanele pentru tineret, copiii pot găsi oricând ceva pe placul lor.

 

Și, într-adevăr, aici se citește. Ajunge să faci o călătorie cu autobuzul ca să te convingi. Mulți dintre pasageri stau cu ochii în telefoanele mobile, dar la fel de mulți citesc, concentrați asupra lecturii lor pe durata întregii călătorii. Relația finlandezilor cu cartea este foarte apropiată. Această relație poate începe de la cartea din cutia cu lucruri pentru bebeluși pe care fiecare familie o primește atunci când așteaptă un copil. Printre hăinuțe și alte lucruri foarte utile se găsește și o carte. Prima carte a copilului.

 

În Finlanda, cărțile sunt o prezență constantă în viața copiilor. Acasă, la grădiniță, la școală, copiii sunt în contact direct cu cartea, fără intermediar. Bebelușii studiază cu atenție paginile cărților din carton lucios cu mâinile și gurile lor curioase. La grădiniță învață să meargă la bibliotecă și să împrumute cărți pe care le răsfoiesc împreună cu educatoarea. La școală, copiii explorează literatura din primele luni, chiar dacă abia au început să dobândească darul cititului. Pentru a putea face posibilă o astfel de relație cu cartea este nevoie de o varietate mare de cărți pentru toate vârstele și pentru toți copiii. Am vizitat de multe ori bibliotecile din regiunea Helsinki și chiar și acum sunt uimită de varietatea cărților pentru copii. Cărți autohtone sau traduceri, întotdeauna într-un format de calitate și rezistente, pentru a putea trece testul folosirii robuste de către copii.

 

M-am întrebat de multe ori care este secretul succesului pe care învățământul din Finlanda îl are în testele PISA (Program for International Student Assessment). În opinia mea, modul practic, concret și relaxat de abordare a diferitelor materii, printre care și limba maternă, este unul dintre motivele succesului. Scopul procesului de învățare este important, și nu procesul în sine. Să nu uităm că unul dintre punctele importante în studiul PISA constă în evaluarea nivelului de înţelegere a lecturii, la care finlandezii dețin o poziție fruntașă. Iar această capacitate de a înțelege se dezvoltă doar prin lectură.

 

Bibliotecile de aici sunt modernizate pentru a facilita procesul de împrumut și citit, dar păstrează acea atmosferă de templu în care ești pretutindeni înconjurat de cărți. În același timp, biblioteca este un loc profan, unde tinerii, și nu numai, se întâlnesc să experimenteze ultimele jocuri electronice în săli special destinate lor. Să fie oare aceasta o posibilă soluție la dilema carte versus computer? Poate e o falsă dilemă…

 

A investi în cartea pentru copii înseamnă a investi într-un viitor în care copiii noștri vor învăța să fie independenți, să-și exprime opiniile și sentimentele folosind un vocabular bogat și mai ales se vor bucura de plăcerea de a citi. Poate este timpul să uităm de preconcepţia că literatura pentru copii este inferioară literaturii pentru adulți și să investim în cărți de calitate, ca format și conținut, pentru copiii de toate vârstele.

 

 

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Elsa Beskow
Familia Elsei Beskow a locuit într-o veche casă de lemn, în Djursholm, în afara Stockholmului. Casa avea o grădină uriaşă, sălbatică, de unde Elsa Beskow se inspira pentru a desena imaginile minunate cu flori și plante. Natura este întotdeauna […] Mai mult…
Ziua în care s-a întors Somnul
Din lumea lui, de dincolo de Carul Mare, Somnul se va întoarce la noi! Vă spun un secret:
l-am zărit pentru o clipă. E vesel și proaspăt, cu haine noi, croite minunat de ilustratoarea Ágnes Keszeg, și abia așteaptă să vă poarte copiii din […] Mai mult…
Copyright © 2007–2018 Editura Cartea Copiilor