Editura Cartea Copiilor - BLOG: Gustul cireșelor

Cartea cadou se oferă pentru orice comandă, indiferent de valoare. În această perioadă cartea cadou este Uite ce-a ieșit din ou. EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-4 zile lucrătoare (orașele mari: 1-2 zile)
• Poșta Română: 14 lei, livrare în 8-10 zile lucrătoare

Gustul cireșelor

Despre Astrid Lindgren și literatura pentru copii, de Ileana Achim

Ilustratie de Hans Arnold

Ilustrație de Hans Arnold pentru cartea „Cea mai iubită surioară”

 

„Ne doare puțin burta în fiecare an, când se coc cireșele. Pe urmă nu ne mai doare deloc până când se coc prunele.”, spune unul dintre personajele lui Astrid Lindgren. Între anotimpul cireșelor și cel al prunelor curge un timp cu alte ritmuri și alte orizonturi; un timp de care uităm repede după ce cireșele nu ne mai dau dureri de burtă. De-asta mă bucur când copiii îmi cer să le citesc câte ceva. Sau când vreau să scriu despre Astrid Lindgren, ca acum. Cărțile ei înlocuiesc destul de bine gustul cireșelor.

 

S-a născut cam demult, în 1907, și cam departe, în Suedia. A mai avut două surori și un frate (Cam mulți? Deloc, se pare că de la doi frați în sus distracția e maximă). Au crescut toți la ferma părinților, un loc fantastic de joacă și iubire părintească. Astrid și-a amintit mereu de zilele lungi ale copilăriei și de jocurile mereu altele pe care le punea la cale cu frații ei. „Cum ne mai jucam toți patru! De dimineață până seara. Neobosiți, bucuroși și plini de entuziasm – uneori punându-ne viața în pericol – desigur, fără să fim conștienți de acest lucru. Ne urcam în copacii cei mai înalți și săream printre stivele de scânduri de la fabrica de cherestea. Mergeam în echilibru pe marginea acoperișului, care era foarte înalt; un picior dacă puneam greșit, toate jocurile noastre ar fi luat sfârșit pentru totdeauna, din păcate.”

 

La fermă era însă și multă treabă, așa că cei patru frați au muncit alături de fetele în casă și de oamenii angajați la fermă ori de câte ori a fost nevoie. De la fata unuia dintre fermieri a auzit Astrid o poveste cu zâne pe care n-o mai auzise niciodată – și care i-a aprins dorul de citit. Pentru totdeauna. De altfel, toți cei patru frați au iubit cărțile de mici și au ajuns să fie legați de scris într-un fel sau altul. Astrid a devenit scriitoare, fratele ei a scris satiră politică, iar cele două surori au lucrat ca traducătoare, respectiv ziaristă. Tatăl lor obișnuia să spună, în glumă: „Am niște copii tare ciudați. Toți se ocupă de cuvinte.”

 

În 1945, editura Rabén & Sjögren a publicat „Pippi Șosețica”. Cartea a fost un succes atât de mare, încât viața lui Astrid Lindgren nu a mai fost nicicând la fel. La un an de la publicarea cărții, a început să lucreze ca editor de carte pentru copii în cadrul editurii. A citit manuscrise, a corectat și a publicat cărți pentru copii până târziu, în 1970, când s-a pensionat.

 

Tot de atunci, cronologia vieții ei e plină de evenimente culturale, premii și lansări. Cărțile pe care le scrie se traduc în toată lumea, se fac filme după poveștile ei, cresc și îmbătrânesc generații de copii care au cel puțin o carte de Astrid Lindgren în casă. În anii 80, ambasadorul Uniunii Sovietice la Stockholm îi mărturisește scriitoarei că în Rusia, cea mai populară carte după Biblie este Karlsson de pe acoperiș. Mucalită, scriitoarea îi răspunde: „Nu știam că Biblia este atât de celebră.”

 

În 1995, primul satelit suedez lansat în spațiu poartă numele „Astrid 1”, iar la bordul său se află trei instrumente numite după cele mai cunoscute personaje ale lui Astrid Lindgren: Pippi, Emil și Mio. Un an mai târziu, o mică planetă capătă și ea numele scriitoarei: 3204 Lindgren. „De acum înainte, puteţi să mă numiţi Asteroid Lindgren”, a glumit ea.

 

„Cine este foarte puternic trebuie să fie și foarte simpatic.” O spune Pippi Șosețica, fetița roșcată și plină de pistrui, care își ține banii într-un sac și calul legat pe terasa casei în care locuiește singură. Probabil că și invers este adevărat în cazul personajelor lui Astrid Lindgren: sunt atât de simpatice, că au devenit puternice și au căpătat o viață independentă de autoarea lor.

 

Aș putea spune însă și altceva: cine este celebru pentru cărțile de copii trebuie să fie, desigur, un om foarte special. În cazul lui Astrid Lindgren, acest lucru e mai presus de îndoială. Simpla răsfoire a fotografiilor cu scriitoarea la bătrânețe este terapeutică. Astrid poartă coronițe de flori, mângâie porumbei sau scoate limba. Îmi plac oamenii cărora le râd ochii și care par capabili de trăsnăi și la 70 de ani. Cred că au mâncat multe cireșe în copilărie.

 

Ileana Achim este redactor de carte.

 

 

 

Comentarii: 5.

Delia Calancia19 decembrie 2016, ora: 18:42
Ador această editură pentru cărțile ei minunat ilustrate și frumos traduse. Mă bucur de ele împreună cu sora mea mai mică.
Ramona8 iulie 2015, ora: 00:41
Asteptam cu nerabdare aceasta carte, la fel ca si noua carte a Iuliei Iordan!!! Cand preconizati ca vor aparea? Multumesc!
Ioana Herring3 martie 2015, ora: 23:36
Mi-am culcat copiii si am revenit pe pagina Cartii Copiilor ca sa ma delectez citind articole. De Pippi Sosetica auzisem (desi n-am citit cartea) dar de Astrid Lindgren nu :) Mi-a placut tare mult articolul Ilenei Achim si m-am dus sa caut imediat poze cu Astrid scotind limba la 70 de ani. Am gasit-o catarata in copac. Abea astept cartea. Multumesc.
Cartea Copiilor25 februarie 2015, ora: 18:37
Da, "Cea mai iubită surioară" va ieși din tipar la sfârșitul lui martie.
codruta25 februarie 2015, ora: 18:26
aceasta carte urmeaza sa fie publicata?

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Povestea cărții „De ce plângem”
Îmi doresc ca mica mea carte să fie un sprijin pentru părinți în încercările vieții de zi cu zi. Tocmai de aceea am compus textul ca reproducere a unei posibile discuții părinte-copil. Am inclus cele mai frecvente întrebări ale copiilor: Ce […] Mai mult…
Temă pentru acasă
Cât de plictisitoare, cât de monotonă, cât de formală poate fi şcoala? Răspunsul este: Aproape oricât. Iar „aproape” se datorează mai mult recreaţiilor decât orelor… Dar… Omul sfinţeşte locul! Cum se simte copilul la şcoală depinde […] Mai mult…
O mână de boabe
Cam așa s-au petrecut lucrurile și cu cântecele de leagăn pe care noi, O mână de boabe, tocmai ne pregătim să vi le îngânăm. Mult înainte de a ne aduna unii lângă alții, la muzica aceasta se tot gândise Elena. Sau Shen, cum o mai […] Mai mult…
Copyright © 2007–2017 Editura Cartea Copiilor