Editura Cartea Copiilor - BLOG: Povestea lui Miffy și a lui Dick Bruna

În această perioadă cartea cadou este Spune-mi o poveste. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
Livrarea comenzilor se face numai în zilele lucrătoare (luni-vineri, orele 9-17).


Povestea lui Miffy și a lui Dick Bruna

Cine este Dick Bruna?

Maria Montessori

Foto: © Mercis BV

Dick Bruna este unul dintre cei mai renumiți autori contemporani de cărți ilustrate pentru copii. A scris și a ilustrat peste 100 de titluri. Printre cele mai cunoscute sunt cărțile cu Miffy, traduse în 40 de limbi și vândute în peste 80 de milioane de exemplare. Dick Bruna este foarte cunoscut în Japonia, unde stilul său este apreciat și iubit atât de copii, cât și de părinți, și multe dintre produsele pentru copii sunt decorate cu ilustrațiile sale.

 

Iepurașul Miffy nu a fost un succes imediat, povestește autorul: „Părinții nu erau deloc impresionați. Spuneau: «Desenele sunt prea simple. Culorile sunt prea puternice și nu ne place combinația de albastru cu verde.» Dar eu am crezut că e mai bine să desenez totul cât mai simplu posibil, să le dau copiilor ocazia să-și folosească imaginația”.

 

În timp ce Miffy a devenit o celebritate internațională, Dick Bruna a rămas același om simplu. "Eu cred că munca mea este la fel ca oricare alta. Nu știu să fac nimic altceva în afară de a face desene și a scrie povești," spune cu modestie autorul.

 

Cum a început totul

Dick Bruna s-a născut în 1927 în orașul Utrecht, din Olanda. A fost pasionat de desen încă de mic, însă tatăl său dorea ca Dick să devina editor, ca și el, și să continue afacerea familiei. Astfel, Bruna a fost trimis la Londra și Paris să studieze despre cum se administrează o editură. Vizitând muzeele și expozițiile Parisului, Bruna i-a descoperit pe Picasso, Braque, Leger și Matisse. A fost impresionat în primul rand de simplitatea colajelor lui Matisse: "M-am gândit că dacă aș putea lucra și eu așa, aș fi foarte fericit." În acel moment a realizat că dorește să devină pictor și, la întoarcerea în Olanda, a început să lucreze ca ilustrator pentru afacerea familiei. și lucrările lui Rembrandt sau ale lui Van Gogh l-au inspirat profund. Linia clară și culorile vii din desenele sale îl apropie de artiști precum Piet Mondrian și Gerrit Rietveld.

 

Cum s-a născut Miffy

Iepurașul Miffy, cel mai popular personaj al cărților sale, a fost creat în 1955, în timpul unei vacanțe la mare a familiei Bruna. Băiatul lor se juca cu un iepuraș de pluș, în timp ce tatăl Dick desena, ca de obicei. Dick și-a amintit de iepurașii de care avusese grijă în copilărie și dintr-o dată un iepuraș a apărut și pe hârtie. Bruna a hotărât ca Miffy să fie fetiță din simplul motiv că a preferat să deseneze o rochiță și nu niște pantaloni. "Și astfel, într-o zi însorită, un iepuraș se ivi, cu urechi lungi și blană albă. Cum au chemat-o? Miffy!" Acesta este textul pe care Dick Bruna l-a scris pentru prima ilustrație cu Miffy, care face parte din prima carte, cu acelasi nume: "Miffy".

 

Miffy are acum mai mult de 50 de ani, dar în cărțile ei va rămâne mereu același mic iepuraș drăgălaș. Miffy are urechile ciulite în sus, ochi negri, prietenoși, este mereu bine dispusă și are o mulțime de aventuri, așa cum puteți ghici și din titlurile cărților: "Bicicleta lui Miffy", "Ziua lui Miffy", "Miffy la grădiniță", "Miffy la grădina zoologică", "Miffy la mare" și multe altele. Toate aceste cărți vorbesc despre lucruri obișnuite din viața copiilor. Bunicul Dick a scris cartea "Miffy în cort" special pentru nepoțica lui, Anne, în timp ce ea se juca într-un cort. Miffy este atât de celebră, încât Dick Bruna este deseori numit "tatăl lui Miffy".

 

Ilustrațiile lui Dick Bruna

Dick Bruna folosește întotdeauna contururi foarte simple, lăsând la o parte detaliile fără importanță. Numai esențialul dintr-un subiect apare în desen. Desenele lui Dick Bruna sunt bidimensionale deoarece autorul nu desenează în perspectivă. Veți fi tentați să spuneți că acest tip de ilustrații este ușor de realizat, dar vă înșelați. Pentru o carte cu 12 pagini autorul face câteva sute de schițe, dintre care renunță la cele mai multe. Lucrează luni de zile cu creionul, pensula, foarfeca sau lipiciul, până ajunge să fie complet satisfăcut de rezultat. Subiectele ilustrațiilor sale au întotdeauna un contur de negru. Chiar și acest contur este realizat manual, fiind desenat cu mare grijă cu pensula. Dacă vă uitați cu atenție veți observa marginile tremurate ale conturului. "Caut multă vreme, aruncând multe schițe, până ajung la momentul în care găsesc imaginea pe care o căutam. Cel mai important este reducerea fiecărui lucru la esențial: nici o linie nu e în plus și fiecare formă captează imaginația. Aceasta este marea forță a simplității: arta omisiunii."

 

Conceperea unei cărți

Cărțile lui Dick Bruna sunt întotdeauna mici, 15,5 x 15,5 cm, astfel încât să fie potrivite pentru mânuțele copiilor. Au coperțile cartonate pentru a se putea păstra în condiții bune și a fi transmise de la un membru al familiei la altul. Cărțile conțin întotdeauna doisprezece ilustrații pe pagina dreaptă și o strofă de patru versuri pe pagina stângă. Când Dick Bruna lucrează la o carte nouă, mai întâi împarte povestea în doisprezece secțiuni cu doisprezece schițe de ilustrații. Apoi pictează conturul negru și transferă rezultatul pe o folie transparentă. Sub aceasta aplică altă folie cu culorile care crede că ar fi potrivite desenului respectiv. Astfel poate alege culorile care se potrivesc cel mai bine cu fiecare desen. Dacă ar picta culorile direct pe hârtie și ar descoperi că nu este mulțumit cu combinația respectivă, ar însemna să deseneze totul de la început.

Miffy

Culorile lui Dick Bruna

Dick Bruna a folosit mereu aceleași culori vii: roșu, albastru, galben, verde. Acestea au devenit adevăratele culori Bruna. Niciodată violet și rareori portocaliu. A căutat pentru multă vreme griul perfect pentru colorarea unui elefant și maroul perfect pentru ursulețul Boris. Bruna este mai întâi pictor și ilustrator, apoi autor: doar când toate cele doisprezece ilustrații ale unei cărți sunt aproape gata, Bruna începe scrierea textului.

 

Limbaj simplu și povești prietenoase

Dick Bruna folosește un limbaj potrivit copiilor de la 2 la 6 ani, alegând cuvinte simple, ușor de înțeles. În general, fiecare strofă are patru versuri, dintre care versul al doilea rimează întotdeauna cu al patrulea, ceea ce le face ușor de citit, iar copii le iubesc și le rețin cu ușurință. Versurile lui Dick Bruna au mereu o anumită muzicalitate. Unele dintre cărțile sale nu au text, ilustrațiile își spun povestea singure, lăsând loc imaginației.

 

Poveștile lui Bruna sunt mereu calde și prietenoase și nu provoacă niciodată teamă. Întotdeauna este vorba de aventuri nu departe de casă, cu o rezolvare fericită la sfârșit. Creearea unei atmosfere de căldură și siguranță este foarte importantă pentru autor.

 

Bruna dorește să-i învețe pe copii diverse lucruri utile, în cărți precum "știu să adun", "știu să citesc cuvinte grele". Pentru a ajuta copiii sa treacă peste frica unei experiențe dificile Bruna a creat cărți ca "Miffy plânge" sau "Miffy la spital". Uneori abordează subiecte despre care ne e greu să vorbim, ca în "Lottie", o poveste ilustrată despre o fetiță în scaunul cu rotile. În "Bunica iepuraș" Bruna descrie sentimentele lui Miffy atunci când bunica sa moare. Dick Bruna reușeste să abordeze subiectul cu multă delicatețe și să-i ajute pe copii să treacă peste durerea și teama asociate cu moartea.

 

Bruna a primit premiul "Placa de argint" (The Silver Slate - un premiu anual pentru autorii de carte pentru copii) în 1997 pentru această carte. În 1990 a câștigat premiul "Pensula de aur" (The Golden Brush) pentru "Ursulețul Boris" și "Pensula de argint" pentru "Miffy în cort". În 1993, regina Beatrix a Olandei i-a acordat titlul de cavaler.

 

Un cavaler fără sabie, care adesea luptă cu pensula pentru o cauză bună. Dick Bruna este autorul a numeroase postere pentru organizații caritabile, incluzând Unicef, Dutch National Tree Day, SOS Children's Villages, Asthma Foundation. De asemenea, Bruna a decorat pereții secțiunilor pentru copii din diferite spitale. Dick Bruna susține numeroase cauze umanitare și poate și acesta este un motiv pentru care este iubit în toată lumea.

 

De unde vine succesul lui Dick Bruna?

Succesul lui Bruna este în strânsă legătură cu felul cum folosește culorile, desenele minimaliste, formatul mic al cărților și poveștile în versuri, prietenoase și calde. Dar cel mai important factor care a contribuit la succesul său este claritatea cu care își transmite mesajul: pentru copiii din toată lumea un iepuraș desenat de Bruna este clar un iepuraș, iar o casă este clar o casă. Această claritate face ca ilustrațiile lui Dick Bruna să poată fi comparate cu o niște pictograme, care depășesc orice granițe, orice ar reprezenta: o floare, un iepuraș, o rățușca sau un copac. Este ca un alfabet al imaginilor, într-o limbă a imaginilor creată de Bruna. Un cățel desenat de Bruna va arăta mereu la fel. Doar prin schimbări foarte delicate ale formei gurii sau a ochilor, cititorii înțeleg dacă este un cățel trist sau vesel. Dacă Miffy este foarte tristă, Dick Bruna îi desenează o lacrimă și înțelegem imediat ce se întâmplă. "Lucrez mult la lacrimi, desenez două sau trei, până o găsesc pe aceea care transmite cel mai bine mesajul. Pentru mine puțin înseamnă mai mult."

 

Dick Bruna și orașul său

Utrecht este orașul în care Dick Bruna s-a născut și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. În Utrecht s-a născut și Miffy, "copilul" lui Dick Bruna. O statuie a celebrului iepuraș, realizată de unul dintre fii autorului, care este sculptor, se află în piața cu același nume din Utrecht. Din anul 2006, lucrările lui Dick Bruna sunt expuse permanent în cadrul Muzeului Central din Utrecht sub denumirea de "Casa lui Dick Bruna". Acolo se pot găsi, pe lângă renumitele ilustrații din cărțile sale, cu explicații așezate la o înălțime accesibilă și copiilor, și jocuri sau ateliere de desen și pictură pentru cei mici.

 

Dick Bruna
Foto: © Mercis BV

În ciuda renumelui de care se bucură, Dick Bruna a rămas același om modest. Stilul său de viață este simplu, la fel ca și arta sa. În fiecare dimineață își ia bicicleta și merge la studioul său, unde continuă să lucreze la conceperea de noi cărți. Poate fi văzut trecând prin centrul orașului, nu departe de turnul catedralei. Nu pare a fi un autor renumit de cărți pentru copii, ci mai degrabă un om obișnuit.

 

Cu o frumoasă mustață argintie și ochi strălucind prietenoși din spatele ochelarilor, pedalează pe bicicletă, cu două genți mari atârnând de o parte și de alta. "Sigur că mă bucur că Miffy a devenit celebră, dar chiar dacă n-ar fi fost așa, aș fi continuat să vin la studio și să-mi fac treaba ca oricine altcineva. Când lucrez, mă gândesc mereu că fac o carte ilustrată pentru mine, pentru copilul care e în fiecare dintre noi."

 

(Adaptare după www.miffy.com - site-ul oficial al lui Dick Bruna.)

 

 

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
„Citește-i iepurașului tău”
Din toamna lui 2018, editura Cartea Copiilor, în colaborare cu Citim Împreună România, derulează campania „Citește-i iepurașului tău”. Pentru că imaginile sunt importante și au puterea de a modela ce gândesc și ce fac oamenii, avem nevoie […] Mai mult…
Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Copyright © 2007–2020 Editura Cartea Copiilor