Editura Cartea Copiilor - BLOG: Scurt exercițiu de imaginație

În această perioadă cartea cadou este Spune-mi o poveste. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
Livrarea comenzilor se face numai în zilele lucrătoare (luni-vineri, orele 9-17).


Scurt exercițiu de imaginație

de Victoria Pătrașcu

De fiecare dată când mă întâlnesc cu copiii, am senzația că primesc de la ei mai mult decât sunt eu în stare să le dăruiesc. Inocența cu care pun cele mai năstrușnice întrebări, atenția cu care mă ascultă și felul în care reușesc să se transpună în povești mă inspiră și mă bucură întotdeauna.

 

La fel a fost și la întâlnirea pe care am avut-o cu piticii Centrului Nadino din Popești Leordeni. De peste 11 ani, fundația Leonardo Murialdo (www.murialdo.ro), cea care administrează acest centru, ajută copiii și tinerii. Pentru mulţi dintre ei, fundaţia reprezintă o nouă şansă, un spaţiu în care găsesc atenţie, răbdare, competenţă şi respect. Mihaela, coordonatoarea centrului, m-a rugat așadar să le citesc copiilor din „Stejarul pitic, cel mai bun tătic” și să le povestesc un pic despre ce presupune munca unui scriitor. Ușor în teorie, greu în practică.

 

 

 

Am intrat cu emoție într-o sală plină de copii. Toți frumoși, toți curioși. Ce să le spun? De unde să încep? Și am început. Am început prin a le povesti despre mine, despre familia mea, despre cărțile care m-au „făcut mare” și despre cât de importantă este imaginația pentru fiecare dintre noi, despre faptul că o poveste poate fi spusă și înțeleasă în mii de feluri. Și pentru că tot ajunsesem aici, ne-am adus aminte că există și hoți de imaginație. Cei care în fiecare zi ne fură câte un pic din viață. Povestea Atacul televizoarelor era pe-aproape și din ea am aflat cu toții cum aceste cutii magice ne pot fura nu doar timpul, ci și mințile. Ne-am bucurat atunci când anticarul Cartiani a restabilit ordinea, iar cele mai iubite personaje au fost declarate Tortela și Repetici (deși trebuie să recunosc că și uneltitorul Plasmă a avut câțiva admiratori).

 

 

 

Și pentru că pășisem deja în lumea poveștilor, tot uitându-ne în stânga-dreapta, am mai găsit câteva. Spuse de data asta de copii. Mihaela are cinci ani jumătate și o personalitate de zece ori mai mare decât ea. Iubește găinile și alte zburătoare. Ar vrea să scrie o poveste despre înaripate, dar nu a învățat încă literele. Asta nu o împiedică să închidă ochii și să se viseze o pasăre care are puterea să zboare până hăăăăt, tocmai în Japonia, unde oamenii „au ochii mici și alungiți” și… povestea, ei bine, povestea merge mai departe la Cristi, care este neîntrecut la fotbal și care poate de acum să-și imagineze cum va juca la Națională. Nu apucăm să vedem prea bine mingea că este pasată la Ana Maria. Aici, lucrurile devin mai serioase. Ana Maria este o mică poetă și scrie dintr-o experiență dureroasă. O face cu talent și sinceritate și de la ea aflăm că emoțiile pot fi de mai multe feluri și că în literatură nu există subiecte interzise. Ne promite că o să scrie o poezie despre un fluture. Însă fluturele n-a stat prea mult pe gânduri și a zburat peste capetele noastre, apoi s-a așezat în părul cârlionțat al Mariei, care povestea despre școală, despre prieteni, despre cărțile ei…

 

 

„Știți cumva cine a scris prima poveste?” Era Mihaela. Se uita la mine curioasă. Chiar aștepta un răspuns. Am lăsat fluturele să zboare pe fereastră și m-am pus pe gândit. Și deodată, exact ca în basme, mi-a apărut în minte un răspuns. „Dumnezeu, Mihaela. Cred că Dumnezeu a scris prima poveste. El este primul scriitor. Însă n-a terminat-o. E o poveste fără sfârșit”.

 

 

Vă recomandăm și:

„Eu scriu pentru copiii acestor vremuri” – interviu cu Victoria Pătraşcu

 

 

 

Comentarii: 7.

Ana6 noiembrie 2013, ora: 15:06
Si eu sunt o iubitoare a cartilor si incerc sa-i insuflu acest respect pentru carti si nepoatei mele de 2 anisori, care deja se arata interesata de carti. Intr-adevar Cristina, si eu i-am luat cartile si audiobook-urile de pe macmackids.ro, un mod ingenios de a asculta povesti chiar si in masina, cand pleci in calatorii sau in vacanta. Mai putin importanta este modalitatea prin care le insuflam copiilor dragostea pentru carti, ci foarte important este sa le dam chiar noi un exemplu. Felicitari pentru articol!
geta tirel11 iulie 2013, ora: 19:01
Eu nu am copii dar iubesc atat copii cat si tot ce tine de copilarie ,sa fiu mai succinta,si pe nepotii mei incerc sa-i atrag catre a citi, a asculta asa ca de cate ori ne vedem pe skype,ca alta posibilitate nu avem le citesc din poeziile mele pentru copii,sau "citeste-ne ultima poezie scrisa tusi "si toti trei sunt fanii mei.Locuiesc la tara copii si desi au si calculator , citesc carti,asculta povesti.Intru pentru prima data pe acest blog ,mult scces si mi-a facut placere ceea ce am citit.
Cristian14 iunie 2013, ora: 19:32
Felicitari, pentru lucrurile minunate pe care le faceti, am descoperit ca si audiobook-urile sunt destul de interesante si atractive, cred ca macmackids.ro din cate imi amintesc. De acord ca mai nou in viata copilului este din pacate o tableta.
ANA28 mai 2013, ora: 15:29
Felicitari editurii Cartea Copiilor, doamnei Victoria Patrascu si intregii echipe pentru aceste carti si povesti minunate,cu siguranta le voi citi fiicei mele in varsta de 3 ani jumate,care adora povestile si cartile cu inlustratii!O zi minunata :*
Elena22 mai 2013, ora: 23:27
Buna ziua, va multumesc pentru cartea pe care mi-ati oferit-o ca premiu in luna aprilie! Azi am ridicat de la oficiul postal coletul ce continea cartea "Stejarul pitic, cel mai bun tatic". Felicitari editurii pentru calitatea cartii si aplauze pentru doamna scriitoare, Victoria Patrascu! Voi citi povestile impreuna cu fetitele mele. Va multumim!
maria vulpescu17 mai 2013, ora: 16:08
Ce minunate clipe traiesti intre copii! Felicitari pentru talentul si perseverenta in a-i face sa-si lase imaginatia sa infloreasca si sa descopere placerea cititului. Din pacate, pentru unii, nu mai exista decat tableta...
Aurora16 mai 2013, ora: 13:22
Felicitari autoarei si organizatorilor! Cartile trebuie duse acolo unde sunt copiii, trebuie sa le rasfoim cu ei, sa vorbim despre ele, sa ne jucam. Daca sunt atrasi spre lectura cu talent si implicare, copiii citesc. Altfel, daca doar stam pe margine si repetam la nesfarsit "Copiii nu citesc, vor doar calculator si tv." (ce scuza comoda), nu se intampla nimic.

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
„Citește-i iepurașului tău”
Din toamna lui 2018, editura Cartea Copiilor, în colaborare cu Citim Împreună România, derulează campania „Citește-i iepurașului tău”. Pentru că imaginile sunt importante și au puterea de a modela ce gândesc și ce fac oamenii, avem nevoie […] Mai mult…
Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Copyright © 2007–2020 Editura Cartea Copiilor