Editura Cartea Copiilor - BLOG: Temă pentru acasă

Cartea cadou se oferă pentru orice comandă, indiferent de valoare. În această perioadă cartea cadou este Uite ce-a ieșit din ou. EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-4 zile lucrătoare (orașele mari: 1-2 zile)
• Poșta Română: 14 lei, livrare în 8-10 zile lucrătoare

Temă pentru acasă

de Tudor Călin Zarojanu

Să citim împreună

 

Cât de plictisitoare, cât de monotonă, cât de formală poate fi şcoala? Răspunsul este: Aproape oricât. Iar „aproape” se datorează mai mult recreaţiilor decât orelor…

 

Dar… Omul sfinţeşte locul! Cum se simte copilul la şcoală depinde de cum a fost crescut, dar cel mai mult depinde, după părerea mea, de cum sunt profesorii.

 

La mijloc de ianuarie, pentru că se apropia Ziua Unirii Principatelor Române, doamna Manuela V., învăţătoarea băiatului meu cel mic, I., elev în clasa a III-a, le-a cerut copiilor să facă un proiect legat de 24 Ianuarie. În principiu un desen – nu neapărat o hartă – şi un text. Copiii (dar şi părinţii!) au fost încântaţi de provocare şi au căutat să fie cât mai inventivi. Un băiat, de pildă, a desenat 24 de steaguri, dar pe urmă a trebuit să refacă desenul, pentru că, din greşeală, scrisese Mihai Viteazu în loc de Alexandru Ioan Cuza…

 

Pe mine, învăţătoarea m-a rugat, dacă pot, să scriu o poezie. M-am străduit, după care am printat-o cu un font cursiv, am făcut hârtia sul, am legat-o cu o panglică tricoloră și i-am ars marginile, să arate a document vechi… Moment în care I. mi-a spus că faza cu arsul a făcut-o deja alt coleg! Ah! Trebuia să inventez ceva și mai original! Drept care, în loc să-l pun să deseneze harta Principatelor, am construit împreună… un puzzle!

 

Mai întâi am căutat pe net și am printat o hartă și un portret al lui Cuza. Am cumpărat carton și lipici și am lipit pozele pe carton. L-am răsturnat pe Cuza pe un fund de lemn, am tras pe carton linii asemănătoare cu cele dintr-un puzzle și apoi am tăiat cu un cutter!

 

Ideea, ați înțeles, era să ai portretul domnitorului făcut din bucăți, ridici bucățile și apar Principatele! Simbolic…

 

Simbolic-simbolic, dar cum ții puzzle-ul să nu se împrăștie? Mai ales că trebuia transportat la școală! Drept care cel mai mult a durat să facem din fâșii de carton o ramă cât mai groasă în care harta să fie pe fund și puzzle-ul deasupra!

 

Rezultatul final: Toată clasa a fost pusă de doamna învățătoare să învețe trei strofe din poezia mea și să compună puzzle-ul la loc (n-am sughiţat, deci sper că nu m-au bodogănit!). Nu pot să spun ce simţi, ca părinte, când copilul tău şi colegii lui învaţă ceva scris de tine!

 

Vă mulţumesc, doamnă învăţătoare!

 

Temă pentru acasă: Faceți împreună cu copii un obiect interesant legat de lecțiile de la școală. Ceva inventiv şi haios. Faceți-i o poză şi trimiteți-o pe adresa redacţiei noastre, iar pe cele mai interesante le vom publica pe site. După care trimiteţi copilul la şcoală cu obiectul respectiv: „Doamna învăţătoare, uitaţi ce-am făcut eu cu tata/mama!” N-o să vă pară rău!

 

Tudor Călin Zarojanu este scriitor și jurnalist. Este realizatorul emisiunii „De ce-aș citi” (TVR).

 

 

 

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Povestea cărții „De ce plângem”
Îmi doresc ca mica mea carte să fie un sprijin pentru părinți în încercările vieții de zi cu zi. Tocmai de aceea am compus textul ca reproducere a unei posibile discuții părinte-copil. Am inclus cele mai frecvente întrebări ale copiilor: Ce […] Mai mult…
Gustul cireșelor
Cine este celebru pentru cărțile de copii trebuie să fie, desigur, un om foarte special. În cazul lui Astrid Lindgren, acest lucru e mai presus de îndoială. Simpla răsfoire a fotografiilor cu scriitoarea la bătrânețe este terapeutică. Astrid […] Mai mult…
O mână de boabe
Cam așa s-au petrecut lucrurile și cu cântecele de leagăn pe care noi, O mână de boabe, tocmai ne pregătim să vi le îngânăm. Mult înainte de a ne aduna unii lângă alții, la muzica aceasta se tot gândise Elena. Sau Shen, cum o mai […] Mai mult…
Copyright © 2007–2017 Editura Cartea Copiilor