Editura Cartea Copiilor - BLOG: O mână de boabe

În această perioadă cartea cadou este Basmele pădurii. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
Livrarea comenzilor se face numai în zilele lucrătoare (luni-vineri, orele 9-17).


O mână de boabe

de Călin Torsan

Ilustratie de Raluca Ilie

Ilustrație de Raluca Ilie pentru cartea Poezii din copilărie

 

În spatele fiecărei povești stă, de obicei, un alt basm, despre cel care istorisește totul. Albă-ca- Zăpada și cei șase frați Grimm ar putea fi titlul potrivit unei asemenea narațiuni, căci altfel cum să fi existat fecioara ascunsă-n munți/ la cei pitici cărunți, depășindu-și în frumusețe mama vitregă și stârnindu-i, astfel, pizma, dacă n-ar fi apărut mai întâi pe lume în Hanau, lângă Frankfurt, Jacob și Wilhelm – scriitorii, apoi Carl Friedrich, Ferdinand Philipp, Ludwig Emil și Lotte Amalie – frații lor și sora mai mică? Cum ar fi putut descrie destinul încercat, al Cenușăresei, dacă n-ar fi trăit ei înșiși ani mulți de sărăcie lucie, odată cu moartea tatălui, petrecută pe când cei doi celebri folcloriști nu împliniseră încă doisprezece ani?

 

Venind mai aproape de gura sobei noastre, de unde să fi răsărit în lume prizăritul, dar zburdalnicul Nică a lui Ștefan a Petrii, dacă soarta nu ne-ar fi prins în piept ca pe mărțișor, în prima zi din primăvara lui 1837, un povestitor așa cum a fost Ion Creangă, luându-l dintre oameni chiar în ultima zi din anul când își pierduse mâhnit doi prieteni buni, pe Eminescu și pe Veronica Micle? Nu sună aceste potriveli biografice deja ca o născocire bună? Mai mult: cum să pricepi mai bine fragmentele din Amintiri despre părintele Ioan de sub deal, cele despre zgâtia lui de fată, Smărăndița, de care Nică prinsese drag sau rândurile descriind înspăimântătorul Cal Bălan, decât aflând că Ion Creangă însuși a fost dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, vreme de peste un deceniu, fiind exclus definitiv din rândurile clerului pentru că și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean?

 

Cam așa s-au petrecut lucrurile și cu cântecele de leagăn pe care noi, O mână de boabe, tocmai ne pregătim să vi le îngânăm. Mult înainte de a ne aduna unii lângă alții, la muzica aceasta se tot gândise Elena. Sau Shen, cum o mai știu prietenii. Mamă încă fără de copii, copil la rândul ei, visa să poată murmura aceste legănări urechilor care mai au nevoie de povești spuse frumos. Apoi, ne-am găsit toți patru în lume: o mână de boabe risipite printre brazdele portativului. Și-am semănat un basm pe care vom încerca să-l facem ascultat odată cu noul an: Abua, bua – mai multe cântece vechi de prunc, însoțite de câteva instrumente de suflat (Călin), de și mai multe de percuție (Loredana), strunite din chitară de Victor și zise de aceea care ne poate spune de acum ce gust are o năzuință împlinită. De Elena (voce, vioară).

 

La doi pași de Crăciun, vă dăruim cu drag un Nani, nani, puiul mamii, cântul copilului pe care mai multe suflete din ogradă încearcă să-l domolească spre somn. Și ne dorim să vă-ntâlnim de-acum prin lume, în drumurile noastre printre brazde.

 

Călin Torsan (calintorsan@gmail.com) este scriitor și membru al grupului muzical O mână de boabe.

 

 

 

Comentarii: 2.

Ioana Herring3 martie 2015, ora: 23:10
De mult caut cintece pentru copii cintate ca la mama lor, cu instrumente adevarate, nu cu efecte speciale obositoare. Abia astept acest album si ma intreb unde se poate cumpara si cind. Am mare nevoie de cintece romanesti pe care sa imi fie drag sa le ascult si sa le cint copiilor. Va doresc mult spor si inspiratie. Cit mai multe albume. Bob cu bob se umple sacul (spunea un vechi cintec pionieresc :-)
Bogdan-Lucian Stoicescu26 decembrie 2014, ora: 20:53
Văzut, citit, ascultat… Chiar că e un minunat darul ăsta, pe care mi l-ai pus sub brad! Muţam din inimă, Moş Căline Traiane Torsane! Să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi inspiraţie pe mai departe! Bogdan

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
„Citește-i iepurașului tău”
Din toamna lui 2018, editura Cartea Copiilor, în colaborare cu Citim Împreună România, derulează campania „Citește-i iepurașului tău”. Pentru că imaginile sunt importante și au puterea de a modela ce gândesc și ce fac oamenii, avem nevoie […] Mai mult…
Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Copyright © 2007–2021 Editura Cartea Copiilor