În această perioadă cartea cadou este Poezii din copilărie. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
Livrarea comenzilor se face numai în zilele lucrătoare (luni-vineri, orele 9-17).


O partidă de pescuit, „Goana dupa aur” și Cristiana

despre „Ela cea fără de cuvinte”, de Victoria Pătrașcu

Ela cea fara de cuvinte, de Victoria Patrascu

Ilustrații de Cristiana Radu pentru „Ela cea fără de cuvinte”, de Victoria Pătrașcu — în curs de apariție (dec. 2014)

 

Nu a existat un moment anume în care s-a născut „Ela”. Ea a crescut încet, în timp, și s-a așezat într-o poveste. O poveste despre iubire, despre zgomotul lumii de azi, despre toleranță, despre curajul și împăcarea de a fi altfel, despre lumile noastre interioare , bogate și prețioase. Este o lecție despre felul în care cuvintele pot să nască lumi, dar pot și să rănească. Este și un preludiu posibil al unui roman pentru adolescenți — „Peștera cuvintelor nepotrivite” — la care scriu de ceva vreme.

 

Mi-au fost dragi cuvintele, încă dinainte de a citi. Pentru mine ele nu au reprezentat niciodată doar o unealtă, un mijloc de comunicare. Au avut materialitate, consistență. Mă mira muzicalitatea unora și asprimea altora. Țin minte o după-amiază când, la pescuit fiind cu tatăl meu, i-am spus că pentru mine vorbele au chip. Tata, mirat de spusele mele, m-a întrebat cum arată chipul cuvântului „mărar”. I-am spus că îmi apare ca un domn slab cu chelie și pălărie. Și că un cuvânt pe care tocmai îl învățasem dintr-o poveste — „lugubru”— are chipul unei vrăjitoare rele. De fapt, ajunge doar să asculți șuierul acestuia pe cerul gurii ca să știi că e un cuvânt rău. Dar, ia gândiți-vă la „cocoloș”! Sau „titirez”? Ei, cum sună? Mie îmi par o melodie zglobie.

 

Ceva mai târziu, m-am gândit după ce reguli misterioase se mută un cuvânt dintr-o limbă în alta. De ce „gând” vine din maghiară, „bâzdâc” din slavă, iar „curcubeu” din latină. De ce nu au fost altele în locul lor? De ce se învechesc cuvintele și, uneori, mor? Și cum am reușit, de-a lungul vremii, să amestecăm literele între ele astfel încât să exprimăm ceea ce vrem?

 

Ela cea fara de cuvinte, de Victoria Patrascu

 

Și toate aceste întrebări s-au înmulțit și s-au complicat. Și nu găsisem nici măcar jumătate dintre răspunsuri când am văzut „Goana după aur”, filmul lui Charlie Chaplin. Deși mut, filmul mi-a spus mai mult decît daca s-ar fi rostit o mie de cuvinte. Am râs cu lacrimi. M-am gândit ce făcea filmul atât de puternic. Și mi-am spus că , de fapt, din film vorbele nu lipseau cu desavârșire, ci doar se ascunseseră cumva în spatele unei expresivități de altă natură.

 

Momentul în care m-am decis, însă, să aștern povestea pe hârtie a fost după ce am cunoscut-o pe Cristiana Radu. Felul în care ea construia lumi cu creionul pe hârtie m-a lăsat mută (scuzați asocierea involuntară). Tăcută, sensibilă, delicată, fragilă chiar, dar cumva, încrezătoare în harul ei. O aveam în față pe Ela. Nu vorbea ca noi toți prin cuvinte, ci prin desene. Și cîte lucruri îți spuneau acele desene. Trebuia doar să ai răbdare să le privești și ți se și deschideau porțile unei lumi pline de farmec. Este și motivul pentru care mi-am dorit foarte tare ca ea să deseneze această poveste. Și cred că n-am greșit. Povestea Elei se potrivește mănușă cu sensibilitatea și zborul imaginativ al Cristianei. Rămân recunoscătoare tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire și sper ca povestea Elei să se furișeze și să se așeze în mintea și în sufletul cititorilor. Mari și mici.

 

 

 

Comentarii: 5.

Ioana Herring24 aprilie 2015, ora: 20:19
Intr-adevar, ilustratiile din cartea despre Ela povestesc totul extraordinar de frumos, incit aproape ca nu e nevoie de text. Mi-a placut mult articolul de mai sus, e plin de idei superbe de carti despre cuvinte. Sa facem colectie de cuvinte jucause si zglobii si sa le ilustram. Cu desene tot de Cristiana!
Adriana8 decembrie 2014, ora: 12:03
Ce titlu superb! Abia asteptam sa iasa cartea. Cand apare?
ioana7 decembrie 2014, ora: 21:13
Abia asteptam sa apara. Suntem fani Victoria Patrascu de multa vreme. Este o scriitoare extraordinara, care nu este promovata suficient. Cand vom putea cumpara cartea? Poate puneti si un buton de "pre-order" ca sa fim siguri ca o mai prindem. :)
Cartea Copiilor14 noiembrie 2014, ora: 18:07
În a doua jumătate din decembrie, dacă ne ajută puțin și Moș Crăciun :-)
erika14 noiembrie 2014, ora: 13:25
Cand apare cartea?

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
„Citește-i iepurașului tău”
Din toamna lui 2018, editura Cartea Copiilor, în colaborare cu Citim Împreună România, derulează campania „Citește-i iepurașului tău”. Pentru că imaginile sunt importante și au puterea de a modela ce gândesc și ce fac oamenii, avem nevoie […] Mai mult…
Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Copyright © 2007–2021 Editura Cartea Copiilor