Editura Cartea Copiilor - BLOG: Îmi doresc ca toată lumea să aibă la îndemână un carnețel de mâzgălit

În această perioadă cartea cadou este Basmele pădurii. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
• Poșta Română: 14 lei, livrare în 8-15 zile lucrătoare


Îmi doresc ca toată lumea să aibă la îndemână un carnețel de mâzgălit

Maria Brudașcă, ilustratoare

Foto: Maria Brudașcă

 

Pentru mine, ilustrația de carte este o poveste în sine. Munca ilustratorului nu este doar aceea de a întruchipa textul, ci de a spune povestea din nou, într-o lumină personală. Ilustratorul povestește cu mâinile, cu linia, culorile, personajele proprii, încearcă să îngrămădească în perimetrul unei foi magia cuvintelor și fascinația imaginii.

 

Nu sunt adepta ilustrațiilor prea explicite, prea descriptive, care urmează ad litteram textul. După părerea mea, un ilustrator ar trebui să înfățișeze copiilor o lume, să îi invite să o privească pe gaura cheii, să crape ușa încât să intre o geană de lumină, iar restul să descopere singuri, ajutați de imaginația lor incredibilă.

 

 

Mai mult decât orice îmi place senzația de posibilitate infinită pe care am avut-o în copilărie, când orice putea fi orice, fără îngrădirea îngustă a noțiunilor și a etichetelor. Este o senzație pe care o regăsesc când desenez. În munca mea de ilustrator m-am confruntat cu o idee absurdă: dacă ilustrațiile nu sunt descriptive și explicite, copiii nu vor înțelege. Și ce dacă? Unde copiii nu înțeleg, umplu spațiul cu propria lor imaginație. Țin minte din copilărie cartea lui Iordan Chimet "Antologia Inocenței. Cele douăsprezece luni ale visului", care este ilustrată în mare parte cu schițe ale marilor artiști din secolul XX, precum Picasso, Paul Klee, Juan Miro, Kandinsky etc. Bineînțeles că la 3 ani nu înțelegeam ce reprezintă! Nici la 4 ani, nici la 5… Însă mi-a rămas vie în minte călătoria prin acea carte, cum de la un an la altul dădeam imaginilor care mă contrariau mereu alte și alte înțelesuri.

 

 

Ilustrația ar trebui să ofere copiilor o deschidere care să rămână prezentă și în viața lor de zi cu zi. Desenez de la 3 ani și am norocul de a avea o mamă pasionată de cărți, care mi-a citit toată copilăria până o fura somnul. Ea a fost prima care mi-a dat cheia spre această lume pe care o explorez de atunci.

 

Desenul a fost întotdeauna activitatea mea preferată, iar cititul e o constantă evadare. Mă simt bine în ambele lumi, sunt locuite de prieteni vechi și apar mereu alții noi, de aceea ilustrația de carte a venit ca o ocupație firească. La cărțile de copii cel mai mult mă motivează exercițiul de a vedea prin ochii lor, de a mă juca și de a găsi mereu ceva nou. Nu cred în încremenirea într-un stil anume sau o „amprentă personală” de natură formală. Amprenta fiecărui ilustrator constă în mâna, ochiul și mintea proprie. Însă cred că jocul nu trebuie să se termine niciodată, că ilustratorul trebuie să fie într-o călătorie continuă spre zone încă necunoscute lui, iar atunci când este cu adevărat fascinat de ceea ce face, acea stare va răzbate din paginile cărții până la cititori, mari și mici.

 

 

Mi-ar plăcea să ilustrez cărți pentru adulți, cred că ei au o nevoie mai mare decât copiii de a se confrunta cu ceva nou și surprinzător, care să pună lumină și culoare pe cele mai banale mărunțișuri cotidiene. Când lucrez la o carte fac multe schițe după ce parcurg prima oară textul, mă joc cu stiluri și tehnici cât mai diferite încercând să dau textului multe chipuri, până mă apropii de cel potrivit. Într-un fel, asta e partea mea favorită din proces, deoarece există o libertate totală a schiței, o absență a traseului stabilit care îmi permite să găsesc lucruri noi, uneori fără să le fi căutat explicit.

 

 

Îmi plac textele cu umor, cu jocuri de cuvinte, cu întorsături de situație. Îmi plac poveștile de la firul ierbii, cu personaje-animale, aceste povești atrag atenția copiilor asupra vietăților mici și pot să le stârnesc curiozitatea pentru natură, ceea ce mi se pare deosebit de necesar pentru copiii asfaltului de azi.

 

Apreciez mereu când editorul cărții își exprimă clar viziunea pe care o are asupra ilustrațiilor din carte, în cazul în care există un aspect anume pe care ar vrea să îl scoată în evidență. Nu mă deranjează să aduc modificări ulterioare desenelor mele, cu condiția ca motivele să fie întemeiate.

 

Este important ca toți oamenii implicați în realizarea unei cărți să comunice și să ajungă împreună la îmbunătățiri pe tot parcusul procesului până ce cartea ajunge la tipar. Mă interesează procesul de redactare și machetare a unei cărți, tot ce ține de partea de tipografie. Ilustrația de carte, oricât ar fi de bună, nu funcționează decât dacă partea tehnică este impecabilă.

 

 

 

Cartea este un obiect care trebuie să fie frumos, funcțional, atrăgător, în anumite cazuri chiar neobișnuit. Cred că orice desenator ar trebui să participe măcar o dată la partea tehnică a realizării unei cărți pentru a o înțelege mai bine și a lucra în concordanță cu ea. Îmi doresc să existe cărți ilustrate mai divers și mai provocator, să se depășească încremenirea în stiluri desuete și dulcege de tipul Disney.

 

Ilustrațiile formează și modelează gustul oamenilor pentru anumite tipuri de imagine, de aceea uneori aș paria pe imagini neconvenționale. Îmi doresc ca toată lumea să aibă la îndemână un carnețel de mâzgălit în care să intre fără prejudecăți și fără frica de a nu desena „bine”. Desenul e o oglindă de hârtie și un mod de a ieși din tine așa cum te știai pentru a te găsi din nou.

 

Maria Brudașcă s-a născut în 1989 și a absolvit în 2011 Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Grafică. Ne-a plăcut foarte mult să lucrăm împreună în 2012 la volumul nostru Poezii din copilărie.

 

 

 

 

 

Comentarii: 5.

Ana Soman16 septembrie 2015, ora: 17:05
Ilustratorul de carte trebuie sã fie, desigur, un foarte pasionat cititor. Desenul sãu este, în primul rând , expresia lecturii sale personale. Când cartea este adresatã copiilor iese la ivealã sufletul de copil al ilustratorului. Cu intuiția acestei identitãți se construiește desenul. Lumina, culorile, jocul de linii spun foarte mult în cazul tãu. Iar lectura frumoasei antologii a lui Chimet și mai mult. Mult succes!
Hriscu Cristina5 februarie 2014, ora: 09:56
Sunt superbe ilustratiile tale. Se vede ca ai citit mult, ca iubesti copiii, de aici si imaginatia ta bogata. Succces pe mai departe!
Ioana Popa17 ianuarie 2014, ora: 17:34
Fotografiile din acest articol mi-au amintiti de picturile de pe peretii salii de asteptare si din cabinetul stomatologic unde am fost de cateva ori cand eram copil. Erau foarte frumoase si pentru ca mi-au captat atentia au inlocuit teama cu emotia descoperirii semnificatiei lor. Unul dintre motivele pentru care abia astept aparitia unui copil in viata mea este si acesta de a descoperi impreuna cu el sublimul povestilor si ilustratiilor din cartile pentru copii.
Barbu Simona16 noiembrie 2013, ora: 13:04
Ilustratiile tale sunt minunate!Felicitari pentru munca depusa!
hanga viorica29 octombrie 2013, ora: 09:13
Imi place mult tot ce lucrezi, apreciez perseverenta ta in tot ce faci, elanul tineresc, frumusetea gandirii!

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
„Citește-i iepurașului tău”
Din toamna lui 2018, editura Cartea Copiilor, în colaborare cu Citim Împreună România, derulează campania „Citește-i iepurașului tău”. Pentru că imaginile sunt importante și au puterea de a modela ce gândesc și ce fac oamenii, avem nevoie […] Mai mult…
Tarō Gomi — simplitate și emoție
Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea […] Mai mult…
Copyright © 2007–2019 Editura Cartea Copiilor